Εξοπλισμός Φαρμακείου

Εξοπλισμός Φαρμακείου. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εξοπλισμός Φαρμακείου. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

 

Τόσο η επίπλωση όσο και ο εξοπλισμός του φαρμακείου είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου σας αλλά φυσικά παίζει και καθοριστικό ρόλο στην εμπορική του επίδοση.

Εντός του χώρου  του φαρμακείου ο εξοπλισμός απαιτείται  να είναι ο ενδεικνυόμενος προκειμένου αυτός  να παρέχει  την μέγιστη δυνατή ευελιξία σε ανάγκες που εμφανίζονται στην καθημερινή λειτουργία του αλλά και να συμπεριλαμβάνει μελλοντικές προβλέψεις.

Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σας , η λειτουργικότητα αλλά και το  αισθητικό αποτέλεσμα είναι ουσιώδεις παράμετροι που θα κρίνουν την  επιτυχία του φαρμακείου σας. Στο άρθρο που ακολουθεί προσπαθούμε να κάνουμε μια πρώτη εισαγωγή στον εξοπλισμό φαρμακείου και να διαπιστώσουμε αν ισχύει η λαική ρήση ότι τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα.

Εξοπλισμός Φαρμακείου. Μια πρώτη επισκόπηση

ραφιέρες φαρμακείου
ραφιέρες φαρμακείου

Ο εξοπλισμός φαρμακείου παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και την ασφάλεια ενός φαρμακείου. Ο σωστός εξοπλισμός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητας των φαρμάκων, στην ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών, καθώς και στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών.

Ο βασικός εξοπλισμός που χρειάζεται ένα φαρμακείο περιλαμβάνει ράφια, ψυγεία, μηχανήματα και έπιπλα. Τα ράφια χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των φαρμάκων, των καλλυντικών και άλλων προϊόντων που πωλούνται στο φαρμακείο.

Τα ψυγεία χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των φαρμάκων που χρειάζονται ψύξη, όπως τα εμβόλια και τα φάρμακα που πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλή θερμοκρασία.

Τα μηχανήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως η συνταγογράφηση, η μέτρηση της πίεσης και του σακχάρου, η παρασκευή φαρμάκων και ο καθαρισμός. Τα έπιπλα είναι απαραίτητα για την άνετη εξυπηρέτηση των πελατών, όπως τα τραπέζια συνταγών, οι καρέκλες και οι πάγκοι.

Εκτός από τον βασικό εξοπλισμό, ένα φαρμακείο μπορεί να χρειαστεί και επιπλέον εξοπλισμό όπως:

 • Ο εξοπλισμός ασφαλείας φαρμακείου είναι απαραίτητος για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών.
 • Ο εξοπλισμός λογισμικού φαρμακείου επίσης είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική λειτουργία του φαρμακείου. Ο εξοπλισμός για την παρασκευή φαρμάκων είναι απαραίτητος για τα φαρμακεία που διαθέτουν εργαστήριο παρασκευής.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού για ένα φαρμακείο είναι σημαντική. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι κατάλληλος για τις ανάγκες του φαρμακείου, να είναι ασφαλής και αξιόπιστος, να είναι εύκολος στη χρήση και στη συντήρηση και να είναι οικονομικά αποδοτικός.

Βασικός εξοπλισμός φαρμακείου

Ο βασικός εξοπλισμός ενός φαρμακείου περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ράφια

γόνδολες φαρμακείου
γόνδολες φαρμακείου

 

 

Τα ράφια είναι απαραίτητα για την αποθήκευση των φαρμάκων, των καλλυντικών και άλλων προϊόντων που πωλούνται στο φαρμακείο. Τα ράφια πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά και να είναι εύκολα στην πρόσβαση.

 • Ψυγεία

Τα ψυγεία χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των φαρμάκων που χρειάζονται ψύξη, όπως τα εμβόλια και τα φάρμακα που πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλή θερμοκρασία. Τα ψυγεία πρέπει να είναι κατάλληλα για τα φάρμακα που περιέχονται σε αυτά και να είναι εξοπλισμένα με σύστημα καταγραφής της θερμοκρασίας.

 • Μηχανήματα

Τα μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα φαρμακείο περιλαμβάνουν:

 • Μηχανήματα συνταγών: Τα μηχανήματα συνταγών χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση των συνταγών και την καταγραφή των φαρμάκων που εκδίδονται.
 • Μηχανήματα μέτρησης πίεσης και σακχάρου: Τα μηχανήματα μέτρησης πίεσης και σακχάρου χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πελάτες.
 • Μηχανήματα για την παρασκευή φαρμάκων: Τα μηχανήματα για την παρασκευή φαρμάκων χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων και άλλων παραφαρμάκων κατόπιν συνταγής.
 • Μηχανήματα καθαρισμού: Τα μηχανήματα καθαρισμού χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των χώρων και των εξοπλισμών του φαρμακείου.

Τα έπιπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα φαρμακείο περιλαμβάνουν:

Γόνδολες φαρμακείου

 

Οι γόνδολες φαρμακείου χρησιμοποιούνται για αποτελεσματική αξιοποίηση του κενού χώρου σε ένα φαρμακείο, αυξάνοντας το χώρο πώλησης προϊόντων και εξασφαλίζοντας ομαλή διέλευση των πελατών. Σύγχρονος και μοντέρνος σχεδιασμός γόνδολας προσελκύει το ενδιαφέρον των πελατών, αναδεικνύοντας προσφορές και νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πωλήσεις​

Ραφιέρες φαρμακείου

Οι ραφιέρες φαρμακείου είναι κατασκευασμένες με τρόπο που να είναι κατάλληλες όχι μόνο για την βιτρίνα του καταστήματος αλλά και για κεντρικά σημεία ή σε τοίχο. Αυτές οι ραφιέρες διαθέτουν κρυστάλλινα ράφια που μπορούν να είναι σταθερά ή ρυθμιζόμενα στο ύψος και συνήθως περιλαμβάνουν συρτάρια για την αποθήκευση των εμπορευμάτων. Ο σκελετός της ραφιέρας συνήθως αποτελείται από μέταλλο με ηλεκτροστατική βαφή και ενδέχεται να περιλαμβάνει σύστημα διατρήσεων αν τα ράφια είναι ρυθμιζόμενα. Οι ραφιέρες μπορούν να κατασκευαστούν σε επιμέρους τεμάχια ή με διαφορετικές διαστάσεις, κατόπιν συνεννόησης​

Συρταριέρες φαρμακείου

Όσον αφορά τις συρταριέρες φαρμακείου, αυτές είναι ιδανικές για την οργάνωση των φαρμάκων και άλλων προϊόντων. Είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο και άλλα υλικά, με ζητούμενο πάντα μια ελαφριά αλλά παράλληλα και  ανθεκτική δομή. Η σχεδίαση των συρταριέρων πρέπει να επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα από τον φαρμακοποιό και τους συνεργάτες του, ενώ παράλληλα να δίνει την δυνατότητα παρουσίασης στους πελάτες του φαρμακείου μιας μεγάλης γκάμα παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού για ένα φαρμακείο είναι σημαντική. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι κατάλληλος για τις ανάγκες του φαρμακείου, να είναι τόσο  ασφαλής όσο και αξιόπιστος, ενώ παράλληλα να είναι εύκολος στη χρήση και στη συντήρηση και να είναι φυσικά οικονομικά αποδοτικός.

Επιπλέον εξοπλισμός φαρμακείου

 

Εξοπλισμός ασφαλείας φαρμακείου

 

εξοπλισμός λογισμικού φαρμακείου
εξοπλισμός λογισμικού φαρμακείου

Ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι απαραίτητος για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών ενός φαρμακείου. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει τα εξής:

 • Πυροσβεστήρες: Οι πυροσβεστήρες είναι απαραίτητοι για την κατάσβεση πυρκαγιών.
 • Πόρτες ασφαλείας: Οι πόρτες ασφαλείας εμποδίζουν την είσοδο μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στο φαρμακείο.
 • Συστήματα συναγερμού: Τα συστήματα συναγερμού ειδοποιούν για πυρκαγιές, διαρρήξεις και πολλές άλλες έκτακτες καταστάσεις.
 • Κάμερες ασφαλείας: Οι κάμερες ασφαλείας καταγράφουν τις δραστηριότητες που συμβαίνουν στο φαρμακείο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Εξοπλισμός λογισμικού φαρμακείου 

 

Ο εξοπλισμός λογισμικού φαρμακείου είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική λειτουργία ενός φαρμακείου. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει τα εξής:

 • Λογισμικό συνταγών / διαχείρισης φαρμακείων : Το λογισμικό συνταγών / διαχείρισης φαρμακείου χρησιμοποιείται για την εκτύπωση των συνταγών, την καταγραφή των φαρμάκων που εκδίδονται και την παρακολούθηση των αποθεμάτων όπως και την συνολική διαχείριση ενός φαρμακείου
 • Λογισμικό διαχείρισης αποθεμάτων: Το λογισμικό διαχείρισης αποθεμάτων χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αποθεμάτων των φαρμάκων και άλλων προϊόντων που πωλούνται στο φαρμακείο ή και μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος / eshop πολλές φορές ενοποιώντας το φυσικό με το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.
 • Λογισμικό επικοινωνίας με τους ασθενείς: Το λογισμικό επικοινωνίας με τους ασθενείς χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με τους ασθενείς σχετικά με τα φάρμακα και τις υπηρεσίες που παρέχει το φαρμακείο.

Εξοπλισμός παρασκευής φαρμάκων

Ο εξοπλισμός παρασκευής φαρμάκων είναι απαραίτητος για τα φαρμακεία που διαθέτουν εργαστήριο παρασκευής. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει τα εξής:

 • Εξοπλισμός ζύγισης: Ο εξοπλισμός ζύγισης χρησιμοποιείται για τη ζύγιση των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων.
 • Εξοπλισμός ανάμιξης: Ο εξοπλισμός ανάμιξης χρησιμοποιείται για την ανάμειξη των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων.
 • Εξοπλισμός συσκευασίας: Ο εξοπλισμός συσκευασίας χρησιμοποιείται για τη συσκευασία των φαρμάκων που παρασκευάζονται στο εργαστήριο όπως και την πιθανή υποστήριξη των παραγγελιών ενός eshop που μπορεί να διαθέτει το φαρμακείο σας

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού ασφαλείας, λογισμικού και παρασκευής φαρμάκων είναι σημαντική. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι κατάλληλος για τις ανάγκες του φαρμακείου, να είναι ασφαλής και αξιόπιστος, να είναι εύκολος στη χρήση και στη συντήρηση και να είναι οικονομικά αποδοτικός.

 

Εξοπλισμός Φαρμακείου : Συμβουλές και tips

Επιλογή εξοπλισμού

εξοπλισμός ασφαλείας φαρμακείου
εξοπλισμός ασφαλείας φαρμακείου
 • Συμβουλευθείτε έναν επαγγελματία: Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού για ένα φαρμακείο είναι σημαντική. Για να κάνετε την καλύτερη επιλογή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία, όπως έναν φαρμακοποιό ή έναν μηχανικό.
 • Λάβετε υπόψη τις ανάγκες σας: Όταν επιλέγετε εξοπλισμό για το φαρμακείο σας, λάβετε υπόψη τις ανάγκες σας. Εάν διαθέτετε εργαστήριο παρασκευής φαρμάκων, θα χρειαστείτε διαφορετικό εξοπλισμό από ένα φαρμακείο που δεν διαθέτει εργαστήριο.
 • Συγκρίνετε τις τιμές: Πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά, συγκρίνετε τις τιμές από διάφορους προμηθευτές. Είναι σημαντικό να βρείτε τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής.

Καθαρισμός και συντήρηση εξοπλισμού

 • Καθαρίστε τακτικά τον εξοπλισμό σας: Ο καθαρισμός του εξοπλισμού σας είναι σημαντικός για την υγεία και την ασφάλεια των πελατών σας. Καθαρίστε τακτικά τον εξοπλισμό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • Συντηρήστε τον εξοπλισμό σας τακτικά: Η τακτική συντήρηση του εξοπλισμού σας θα βοηθήσει να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Ελέγχετε τακτικά τον εξοπλισμό σας για τυχόν σημάδια φθοράς ή βλάβης.

Ασφάλεια

Εξοικονόμηση χρημάτων

 • Επενδύστε σε εξοπλισμό που θα διαρκέσει: Η αγορά ποιοτικού εξοπλισμού που θα διαρκέσει θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.
 • Συγκρίνετε τις τιμές από διάφορους προμηθευτές: Πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά, συγκρίνετε τις τιμές από διάφορους προμηθευτές. Είναι σημαντικό να βρείτε τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής.
 • Επιλέξτε εξοπλισμό που είναι εύκολος στη συντήρηση: Η συντήρηση του εξοπλισμού μπορεί να είναι δαπανηρή. Επιλέξτε εξοπλισμό που είναι εύκολος στη συντήρηση.

Εδώ είναι μερικά επιπλέον tips που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 • Ζητήστε προσφορές από διάφορους προμηθευτές: Η σύγκριση προσφορών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε την καλύτερη τιμή για τον εξοπλισμό σας.
 • Ενημερωθείτε για τις προσφορές και τις εκπτώσεις: Οι προμηθευτές προσφέρουν συχνά προσφορές και εκπτώσεις για τον εξοπλισμό. Ενημερωθείτε για τις προσφορές και τις εκπτώσεις που είναι διαθέσιμες για να εξοικονομήσετε χρήματα.
 • Δείτε αν μπορείτε να αγοράσετε τον εξοπλισμό σας μεταχειρισμένο: Η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να εξοικονομήσετε χρήματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγξετε προσεκτικά τον εξοπλισμό πριν τον αγοράσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση.

Η εταιρεία , με μια πολυετή εμπειρία στον χώρο του φαρμακείου  διαθέτει μια εξειδικευμένη ομάδα που αποτελείται από αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και συμβούλους που θα είναι στην διάθεση σας  για να μελετήσουμε από κοινού τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και να ανακαλύψουμε μαζί τις βέλτιστες λύσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου και μοντέρνου φαρμακείου .

Είτε σκ0πεύετε  να ιδρύσετε ένα νέο φαρμακείο ή απλά να ανακαινίσετε το φαρμακείο σας , η ομάδα της InnovativeYear.Gr είναι εδώ για να σας υποστηρίξει σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Με την πολυετή μας εμπειρία μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε έτσι ώστε το φαρμακείο σας να γίνει αφενός ένας  πλήρως λειτουργικός αλλά και ταυτόχρονα εργονομικός &  αποδοτικός χώρος πώλησης  ο οποίος να ικανοποιεί δυο απαραίτητες προυποθέσεις.

Εσείς και οι συνεργάτες σας να μπορείτε αφενός να λειτουργείτε με άνεση στις καθημερινές εργασίες σας  και αφετέρου κάθε επισκέπτης / πελάτης να μπορεί όχι μόνο να περιηγείται ανεμπόδιστα εντός του φαρμακείου σας αλλά να έχει και την δυνατόν ευκολότερη και αμεσότερη πρόσβαση στα προιόντα σας.

5/5 - (6 votes)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *