Νέες Τεχνολογίες και φαρμακείο

Καινοτομία στo φαρμακείο – Τι να περιμένουμε το 2023

Καινοτομία στo φαρμακείο . Που οδεύει το όλο ζήτημα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών

Κάποιοι θα βιαστούν να μας κατηγορήσουν ότι όλα όσα θα αναφέρουμε έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα του εξωτερικού και όχι με τα δεδομένα του φαρμακείου στην χώρα μας. Ευμενώς αποδεχόμαστε τις αιτιάσεις αυτές.Επιτρέψτε μας όμως να τονίσουμε ότι όποια πρακτική βλέπετε σήμερα στο Ελληνικό Φαρμακείο πρώτα εμφανίστηκε στο εξωτερικό και ακολούθως εφαρμόστηκε στην χώρα μας. Ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα που δεν ισχύει μόνο για τον χώρο του φαρμακείου αλλά για κάθε τεχνολογική, οργανωτική και άλλη καινοτομία σε οποιοδήποτε κλάδο επιχειρήσεων

Φυσικά δεν πρόκειται να ισχυριστούμε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική. Τουναντίον. Παρατηρούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στον κλάδο του φαρμακείου στην μήτρα όχι μόνο του καπιταλισμού αλλά και της τεχνολογίας ώστε αφενός όποιες λύσεις ευδοκιμήσουνε εκεί να έχουμε πλήρη άποψη για αυτές και αφετέρου να υπολογίσουμε ποιες από αυτές μπορούν να αφορούν το ελληνικό φαρμακείο στο άμεσο μέλλον.

Λεχθέντος των προηγουμένων ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση μας ενώ νομίζουμε ότι θα βρείτε ενδιαφέρον και το άρθρο μας για το μοντέρνο φαρμακείο

Καινοτομία στο φαρμακείο. Νέες Τεχνολογίες και η χρήση τους στο φαρμακείο

Στην εποχή μας, είναι ζωτικής σημασίας για τα φαρμακεία να παραμείνουν επίκαιρα. Με την πρόοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών αγορών γενικότερα, οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης φαρμακείων έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Ωστόσο, ο νέος ψηφιακός κόσμος προσφέρει επίσης διάφορες ευκαιρίες για τα φαρμακεία να ξεχωρίσουν από το πλήθος και να βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους.

Νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η εικονική πραγματικότητα (VR) και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) έχουν πιθανές εφαρμογές στα φαρμακεία του μέλλοντος. Ωστόσο, προτού επενδύσετε χρήματα ή χρόνο σε οποιαδήποτε από αυτές τις λύσεις, πρέπει πρώτα να θέσετε στον εαυτό σας ορισμένα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την επιχείρησή σας:

– Ποιες είναι οι βασικές μας αξίες;

– Πώς μοιάζει ο ιδανικός μας πελάτης;

– Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές λύσεις για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας;

Σε αυτό το άρθρο του ιστολογίου μας  καλύπτουμε κάποιους βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσετε προκειμένου να βελτιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα του φαρμακείου σας και να αποφύγετε τον ανταγωνισμό από άλλες επιχειρήσεις του ίδιου είδους.

Καινοτομία στo φαρμακείο – Τεχνητή νοημοσύνη στα φαρμακεία

Καινοτομία στο φαρμακείο - AIΌπως είδαμε, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει οδηγήσει σε μείωση της επισκεψιμότητας στα φαρμακεία. Αυτό έχει κατά συνέπεια οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων, η οποία με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού. Με λιγότερα άτομα να εργάζονται στο φαρμακείο, το βάρος της ικανοποίησης όλων των προσδοκιών των πελατών έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο.

Ωστόσο, η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τα φαρμακεία να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα φαρμακεία με τη μορφή αναθεωρήσεων της φαρμακευτικής αγωγής στο σπίτι.

Αυτές παρέχουν στους πελάτες πληροφορίες σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους και τον τρόπο σωστής λήψης τους με εύληπτο τρόπο.

Αυτές οι διαδικτυακές υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στο να βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τις συνθήκες υγείας τους.

Καινοτομία στo φαρμακείο – Εικονική πραγματικότητα στο φαρμακείο

Η εικονική πραγματικότητα (VR) έχει αποδειχθεί χρήσιμη στον τομέα του λιανικού εμπορίου εδώ και πολύ καιρό. Επιτρέπει στους λιανοπωλητές να δημιουργούν καθηλωτικές και ελκυστικές εμπειρίες αγορών για τους πελάτες τους. Η εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας στα φαρμακεία θα μπορούσε να επιτρέψει στους πελάτες να βιώσουν εικονικά τη διαδικασία επιλογής των προϊόντων υγείας τους. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την πραγματοποίηση μιας αγοράς και να κάνει τους πελάτες πιο ικανοποιημένους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η VR έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και σε κλινικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής να μάθουν πώς να αναλύουν και να θεραπεύουν ασθενείς παρέχοντας μια καθηλωτική εμπειρία.

Η τεχνολογία VR θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και στο φαρμακείο. Θα μπορούσε να επιτρέψει στους φαρμακοποιούς να βιώσουν εικονικά τη διαδικασία χορήγησης συνταγών και χειρισμού επικίνδυνων αποθεμάτων.

Καινοτομία στo φαρμακείο – IoT στο φαρμακείο

Καινοτομία στο φαρμακείο - IOTΤα τελευταία χρόνια, η χρήση αισθητήρων στις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων, των συνθηκών της αποθήκης και της απόδοσης των μηχανημάτων. Στο φαρμακείο, οι αισθητήρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση επικίνδυνων ή ευαίσθητων αντικειμένων.

Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας των ψυγείων και των καταψυκτών, καθώς και των επιπέδων υγρασίας. Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των αισθητήρων θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων πριν αυτά γίνουν σημαντικά. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν ότι ένα ψυγείο είναι πολύ ζεστό και επομένως πρέπει να καθαριστεί ή να αποψυχθεί.

Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να κοινοποιούνται στο προσωπικό μέσω μιας εφαρμογής ή άλλου ολοκληρωμένου συστήματος. Τα δεδομένα από τους αισθητήρες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της αποδοτικότητας σε άλλους τομείς του φαρμακείου. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της θέσης των εργαζομένων που φορούν μια συνδεδεμένη συσκευή.

Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό σημείων συμφόρησης στις διαδικασίες και να βοηθήσει τους υπαλλήλους να ιεραρχήσουν τον φόρτο εργασίας τους.

Καινοτομία στo φαρμακείο – Εξελίξεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την τεχνολογία POS

Δεν έχει υπάρξει μόνο μια αλλαγή στον τύπο των πελατών που επισκέπτονται τα φαρμακεία, αλλά έχει υπάρξει επίσης μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πληρώνουν για τις αγορές τους. Κατά τα πρώτα στάδια του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι περισσότεροι πελάτες πλήρωναν στο φαρμακείο. Ωστόσο, τώρα οι πελάτες είναι πιο πιθανό να πληρώνουν μέσω του ηλεκτρονικού φαρμακείου κατά την αγορά των προιόντων χρησιμοποιώντας την κάρτα τους . Αυτό έχει οδηγήσει πολλά φαρμακεία στην εγκατάσταση μηχανημάτων POS (point-of-sale).

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποτελούν σημαντική λύση για τα φαρμακεία, τα μηχανήματα αυτά έχουν παρουσιάσει ορισμένες προκλήσεις. Για παράδειγμα, δεν είναι πλήρως ενσωματωμένα με άλλα συστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα φαρμακεία πρέπει να μεταφέρουν χειροκίνητα δεδομένα από τα συστήματα POS σε άλλους τομείς της επιχείρησής τους. Επιπλέον, η χρήση των παραδοσιακών συστημάτων POS έχει οδηγήσει τους πελάτες να βιώνουν μεγάλους χρόνους αναμονής κατά την πληρωμή των προϊόντων τους.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναπτύξει νέες λύσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της τεχνολογίας blockchain και των ολοκληρωμένων συστημάτων πληρωμών. Αυτές οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα φαρμακεία να βελτιώσουν τη διαδικασία πληρωμών τους. Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν την εμπειρία των πελατών τους πιο ευχάριστη, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την πληρωμή των προϊόντων.

Καινοτομία στo φαρμακείο – Βοηθοί VR

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη χρήσιμων βοηθών. Για παράδειγμα, πολλοί βοηθοί είναι σε θέση να αναγνωρίζουν εικόνες και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με αυτές. Μπορούν επίσης να κατανοούν γραπτό περιεχόμενο και να παρέχουν ακριβείς ιατρικές πληροφορίες. Αυτοί οι ευφυείς βοηθοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο φαρμακείο.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους πελάτες να εντοπίσουν τα σωστά προϊόντα υγείας με βάση τα συμπτώματά τους. Με τη χρήση εικονικών βοηθών, η εμπειρία του φαρμακείου θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια πιο διαδραστική εμπειρία. Για παράδειγμα, ένας εικονικός βοηθός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγεί τους πελάτες κατά τη διαδικασία επιλογής ή να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες υγείας τους.

Καινοτομία στo φαρμακείο – Συμπέρασμα

Τα φαρμακεία ήταν παραδοσιακά ένα μέρος για να παραλαμβάνουν οι πελάτες τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους . Ωστόσο, η πρόοδος της τεχνολογίας και η εμφάνιση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στον τομέα των φαρμακείων. Τα φαρμακεία έπρεπε να προσαρμοστούν και να βρουν τρόπους για να παραμείνουν επίκαιρα. Έπρεπε να βρουν τρόπους να διατηρήσουν σταθερή την επισκεψιμότητα και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Για να το πετύχουν αυτό, έπρεπε να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα και το Διαδίκτυο των πραγμάτων. Αυτό έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων και την εμπειρία των πελατών. Το ελληνικό φαρμακείο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του εξωτερικού. Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο.

Rate this post
1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *