Στεγανοποίηση Ταράτσας. Όσα πρέπει να ξέρετε

Στεγανοποίηση Ταράτσας. Όσα πρέπει να ξέρετε

Στεγανοποίηση Ταράτσας. Όσα πρέπει να ξέρετε

 

Εισαγωγή

 

Η στεγανοποίηση ταράτσας είναι μια σημαντική διαδικασία για την προστασία των κτιρίων από την υγρασία και τις φθορές που προκαλούνται από το νερό. Η εφαρμογή μιας σωστής στεγανοποίησης εξασφαλίζει ότι η ταράτσα σας θα παραμείνει ξηρή και ασφαλής από διαρροές και άλλα προβλήματα σχετιζόμενα με την υγρασία.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικών υλικών που αποτρέπουν τη διείσδυση του νερού. Υπάρχουν διάφορα υλικά και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως η πολυουρία, τα ασφαλτόπανα, τα επαλειφόμενα στεγανωτικά και η ελαστική πολυουρεθανική μεμβράνη Hyperdesmo.

Πριν από την εφαρμογή της στεγανοποίησης, είναι σημαντικό να γίνει αυτοψία της ταράτσας για να καθοριστεί η κατάστασή της και το είδος της υγρομόνωσης που χρειάζεται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση της επιφάνειας, τον έλεγχο για τυχόν ρωγμές ή φθορές και την αξιολόγηση των υπαρχόντων μονωτικών υλικών.

Πότε πρέπει να γίνει στεγανοποίηση ταράτσας;

 

Η στεγανοποίηση ταράτσας πρέπει να γίνει όταν:

 • Παρατηρήσετε σημάδια υγρασίας στην οροφή του σπιτιού σας, όπως αποχρωματισμούς, φουσκώματα, μούχλα ή λεκέδες.
 • Η ταράτσα σας είναι παλιά και δεν έχει ποτέ στεγανοποιηθεί.
 • Η ταράτσα σας έχει υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χιόνι, βροχή ή αέρα.
 • Η ταράτσα σας χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση, όπως για κήπο ή βεράντα.

Σε γενικές γραμμές, η στεγανοποίηση ταράτσας πρέπει να γίνεται κάθε 10-15 χρόνια. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της στεγανοποίησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των υλικών που χρησιμοποιούνται και τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται η ταράτσα.

Η καλύτερη εποχή για να γίνει στεγανοποίηση ταράτσας είναι το καλοκαίρι, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 5 και 35 βαθμών Κελσίου, και δεν πρέπει να υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις.

Η διαδικασία στεγανοποίησης ταράτσας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

 1. Προετοιμασία της επιφάνειας: Η επιφάνεια της ταράτσας πρέπει να είναι καθαρή, στεγνή και απαλλαγμένη από ρωγμές ή σκασίματα.
 2. Εφαρμογή της στεγανωτικής μεμβράνης: Η στεγανωτική μεμβράνη εφαρμόζεται σε δύο ή περισσότερες στρώσεις, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 3. Εφαρμογή του τελικού φινιρίσματος: Το τελικό φινίρισμα μπορεί να είναι από τσιμέντο, βότσαλα ή άλλο υλικό.

Η στεγανοποίηση ταράτσας είναι μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σπιτιού σας από τη διείσδυση της υγρασίας και τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει.

 

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι στεγανοποίησης ταράτσας;

 

Στεγανοποίηση Ταράτσας. Διαφορετικοί τρόποι
Στεγανοποίηση Ταράτσας. Διαφορετικοί τρόποι

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη στεγανοποίηση ταράτσας, και η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες και τις συνθήκες του κτιρίου. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Επαλειφόμενα Στεγανοποιητικά: Αυτά είναι υλικά που εφαρμόζονται στην επιφάνεια της ταράτσας και δημιουργούν μια αδιάβροχη στρώση. Ειδικά τα εξαλειπτικά σιλανικών ρητινών παρέχουν προστασία για περίπου 15 χρόνια

Ασφαλτικά Ρολά: Πρόκειται για ρολά από ασφαλτικό υλικό που εφαρμόζονται στην επιφάνεια της ταράτσας. Αν και ήταν δημοφιλής επιλογή στο παρελθόν, έχουν κάποια μειονεκτήματα σε σύγκριση με τα επαλειφόμενα, και γι’ αυτό επιλέγονται όλο και λιγότερο σήμερα

Θερμομόνωση: Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και το εσωτερικό του κτιρίου, μπορεί να δημιουργηθεί υγρασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θερμομόνωση της ταράτσας μπορεί να είναι η καλύτερη λύση

DIY Στεγανοποίηση: Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ασφαλτικού γαλακτώματος (νερόπισσας), υαλούφασματος και ανακλαστικού αλουμινίου (rectiflex). Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, αλλά απαιτεί κάποια εργαλεία και υλικά

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου στεγανοποίησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την κατάσταση της ταράτσας, τις κλιματικές συνθήκες, τον τύπο του κτιρίου και τον προϋπολογισμό.

 

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος στεγανοποίησης ταράτσας;

 

Στεγανοποίηση Ταράτσας. Η καλύτερη μέθοδος
Στεγανοποίηση Ταράτσας. Η καλύτερη μέθοδος

Η επιλογή της “καλύτερης” μεθόδου στεγανοποίησης για μια ταράτσα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το υλικό της ταράτσας, το κλίμα, τον προϋπολογισμό και τις ειδικές ανάγκες του κτηρίου. Εδώ είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές μεθόδους:

Πολυουρία (Polyurea): Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Προσφέρει μακροχρόνια προστασία και είναι κατάλληλη για επιφάνειες με έντονη βατότητα.

Ασφαλτόπανα: Είναι μια πιο παραδοσιακή λύση που προσφέρει καλή αντοχή και είναι σχετικά οικονομική. Είναι κατάλληλη για πολλές ταράτσες αλλά απαιτεί σωστή εφαρμογή για να αποφευχθούν διαρροές.

Επαλειφόμενα Στεγανωτικά: Αυτά περιλαμβάνουν διάφορα υλικά όπως ελαστομερή ακρυλικά, υβριδικά ή τσιμεντοειδή επαλειφόμενα. Είναι ευέλικτα στην εφαρμογή και μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη θερμομόνωση.

Ελαστικές Πολυουρεθανικές Μεμβράνες (όπως η Hyperdesmo): Προσφέρουν εξαιρετική αδιαβροχοποίηση και αντοχή σε καιρικές συνθήκες. Είναι ιδανικές για χρήση σε περιοχές με έντονες κλιματικές αλλαγές.

Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και περιορισμούς. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις συνθήκες της ταράτσας σας και να συμβουλευτείτε ειδικούς πριν καταλήξετε σε μια τελική απόφαση. Επίσης, η σωστή εφαρμογή και συντήρηση είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας της στεγανοποίησης.

Πόσο κοστίζει η στεγανοποίηση ταράτσας;

 

Στεγανοποίηση Ταράτσας. Κόστος
Στεγανοποίηση Ταράτσας. Κόστος

Το κόστος της στεγανοποίησης ταράτσας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Το μέγεθος της ταράτσας: Όσο μεγαλύτερη είναι η ταράτσα, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος.
 • Ο τύπος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν: Τα διαφορετικά υλικά έχουν διαφορετικό κόστος.
 • Η κατάσταση της ταράτσας: Αν η ταράτσα είναι παλιά και έχει υποστεί ζημιές, το κόστος της στεγανοποίησης θα είναι υψηλότερο.

Σε γενικές γραμμές, το κόστος της στεγανοποίησης ταράτσας κυμαίνεται από 12 έως 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για παράδειγμα, μια ταράτσα 100 τετραγωνικών μέτρων, με χρήση υλικών καλής ποιότητας, θα κοστίσει περίπου 1.200 έως 2.500 ευρώ.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να μειώσετε το κόστος της στεγανοποίησης ταράτσας:

 • Ζητήστε προσφορές από διάφορες εταιρείες.
 • Επιλέξτε υλικά καλής ποιότητας, αλλά όχι τα πιο ακριβά.
 • Κάντε τη στεγανοποίηση της ταράτσας σας την περίοδο του καλοκαιριού, όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη εταιρεία στεγανοποίησης ταράτσας;

 

Για να επιλέξετε την κατάλληλη εταιρεία στεγανοποίησης ταράτσας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορους παράγοντες:

 1. Ιδιαιτερότητες του κτιρίου: Η επιλογή της τεχνικής για τη στεγανοποίηση ταράτσας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την παλαιότητα της κατοικίας, τις ιδιαιτερότητες της κατασκευής, την κατάσταση της υπάρχουσας μόνωσης, την χρήση που θα γίνει της ταράτσας, την κλιματική ζώνη στην οποία ανήκει το κτίριο και τον προϋπολογισμό που σκοπεύετε να διαθέσετε.
 2. Ποιότητα των υλικών: Τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται και η ποιότητά τους είναι πολύ σημαντικά. Θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη σωστή θερμική αγωγιμότητα του χώρου
 3. Κόστος: Οι τιμές για τις μονώσεις ταράτσας ποικίλλουν ανάλογα με τη μόνωση που επιλέξατε. Είναι σημαντικό να λάβετε προσφορές από διάφορες εταιρείες και να συγκρίνετε τις τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τον ΦΠΑ και την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο
 4. Εγγύηση και υποστήριξη: Είναι σημαντικό να έχετε γραπτές διαβεβαιώσεις από την εταιρεία για την ποιότητα των εργασιών και την εγγύηση που παρέχει. Επίσης, η εταιρεία θα πρέπει να σας ενημερώσει για οποιαδήποτε επιπλέον εργασία που μπορεί να απαιτηθεί από την πλευρά σας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών
 5. Εμπειρία και φήμη της εταιρείας: Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια εταιρεία με αποδεδειγμένη εμπειρία και καλή φήμη στον τομέα της στεγανοποίησης ταράτσας

Τέλος, θα πρέπει να επιβλέπετε την εκτέλεση των εργασιών, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια ενός τεχνικού εμπιστοσύνης, για να εξασφαλίσετε ότι οι εργασίες εκτελούνται σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές

Πώς να αντιμετωπίσω τις ρωγμές στην ταράτσα μου;

 

Η αντιμετώπιση των ρωγμών στην ταράτσα σας απαιτεί προσεκτική προσέγγιση για να εξασφαλιστεί σωστή επισκευή και πρόληψη περαιτέρω ζημιών. Ακολουθούν βήματα για τη διαδικασία:

 1. Αξιολόγηση της Ζημιάς: Πρώτα, εκτιμήστε το μέγεθος και τη βαθύτητα των ρωγμών. Αν οι ρωγμές είναι επιφανειακές και μικρές, μπορείτε να τις επιδιορθώσετε μόνοι σας. Για μεγαλύτερες ή βαθύτερες ρωγμές, μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια ενός ειδικού.
 2. Καθαρισμός της Περιοχής: Καθαρίστε την περιοχή γύρω από τη ρωγμή από σκόνη, βρωμιά και ενδεχομένως αποκολλημένα κομμάτια τσιμέντου ή άλλα υλικά.
 3. Προετοιμασία του Σκυροδέματος ή άλλου Υλικού Επιδιόρθωσης: Χρησιμοποιήστε ένα ανθεκτικό στην υγρασία υλικό επιδιόρθωσης, όπως επισκευαστικό σκυρόδεμα ή ειδική κόλλα για τσιμέντο. Για μικρές ρωγμές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεγανωτικά υλικά όπως σιλικόνη ή ακρυλική κόλλα.
 4. Εφαρμογή του Υλικού Επιδιόρθωσης: Εφαρμόστε το υλικό επιδιόρθωσης στις ρωγμές, φροντίζοντας να το πιέζετε βαθιά μέσα στη ρωγμή για καλύτερη πρόσφυση και στεγανότητα.
 5. Ομαλοποίηση της Επιφάνειας: Χρησιμοποιήστε ένα σπάτουλα ή άλλο εργαλείο για να ομαλοποιήσετε την επιφάνεια, καθιστώντας την επιδιόρθωση λιγότερο εμφανή.
 6. Στέγνωμα και Επανέλεγχος: Αφήστε το υλικό να στεγνώσει πλήρως, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ελέγξτε ξανά την περιοχή για να διαπιστώσετε αν χρειάζεται επιπλέον επιδιόρθωση.
 7. Εφαρμογή Στεγανωτικής Επίστρωσης: Ανάλογα με τον τύπο της ταράτσας, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε μια στεγανωτική επίστρωση πάνω από το επιδιορθωμένο σημείο για επιπλέον προστασία.
 8. Πρόληψη Μελλοντικών Ρωγμών: Εξετάστε τακτικά την ταράτσα για τυχόν νέες ρωγμές ή άλλες φθορές και προβείτε σε άμεσες επιδιορθώσεις για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Πώς να αντιμετωπίσω τη διαρροή νερού από την ταράτσα μου;

 

Η αντιμετώπιση της διαρροής νερού από την ταράτσα σας εξαρτάται από την αιτία της διαρροής. Οι πιο κοινές αιτίες διαρροών από την ταράτσα είναι:

 • Ρωγμές ή σκασίματα στην επιφάνεια της ταράτσας.
 • Ελαττωματικά ή φθαρμένα υλικά στεγανοποίησης.
 • Προβλήματα με τα υδρορροές ή τις αποχετεύσεις.
 • Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για να εντοπίσετε την αιτία της διαρροής, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 1. Ελέγξτε προσεκτικά την επιφάνεια της ταράτσας για ρωγμές ή σκασίματα.
 2. Ελέγξτε τα υλικά στεγανοποίησης για τυχόν σημάδια φθοράς ή παλαιότητας.
 3. Ελέγξτε τους υδρορροές και τις αποχετεύσεις για τυχόν βουλώματα ή ζημιές.
 4. Ελέγξτε την ταράτσα για σημάδια ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εάν εντοπίσετε την αιτία της διαρροής, μπορείτε να προχωρήσετε στην επισκευή της. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να επισκευάσετε τη διαρροή, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την επισκευή της διαρροής νερού από την ταράτσα σας:

 • Εάν η διαρροή προέρχεται από ρωγμές ή σκασίματα στην επιφάνεια της ταράτσας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφραγιστικό κονίαμα για να τις επισκευάσετε.
 • Εάν η διαρροή προέρχεται από φθαρμένα ή ελαττωματικά υλικά στεγανοποίησης, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με νέα.
 • Εάν η διαρροή προέρχεται από προβλήματα με τους υδρορροές ή τις αποχετεύσεις, μπορείτε να τα καθαρίσετε ή να τα επισκευάσετε.
 • Εάν η διαρροή προέρχεται από ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια πιο εκτεταμένη επισκευή της ταράτσας.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τη διαρροή νερού από την ταράτσα σας το συντομότερο δυνατόν. Η διαρροή νερού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο σπίτι σας, όπως υγρασία, μούχλα και φθορές.

Πώς να στεγανοποιήσω μια ταράτσα με τσιμέντο;

 

Για να στεγανοποιήσετε μια ταράτσα με τσιμέντο, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Στεγανοποίηση Ταράτσας με τσιμέντο
Στεγανοποίηση Ταράτσας με τσιμέντο

Προετοιμασία: Καθαρίστε καλά την επιφάνεια της ταράτσας, αφαιρώντας όλα τα σκουπίδια, τη βρωμιά ή τα υπάρχοντα στρώματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την καλή πρόσφυση των νέων υλικών στεγανοποίησης

Αστάρωμα: Εφαρμόστε ένα ακρυλικό αστάρι υψηλής διείσδυσης σε όλες τις επιφάνειες όπου θα εφαρμοστούν τα υλικά στεγανοποίησης

Επισκευή Ρωγμών: Κλείστε τις μεγάλες ρωγμές (άνω των 5 mm) και τα κενά με επισκευαστικό σκυροδέματος

Δημιουργία Καμπύλης: Στις γωνίες των στηθαίων με την πλάκα, δημιουργήστε κατάλληλη καμπύλη (λούκι) με επισκευαστικό κονίαμα, ώστε να μην συγκεντρώνονται τα νερά σε ένα σημείο

Εφαρμογή Στεγανοποιητικού: Αφού στεγνώσουν πολύ καλά οι επιφάνειες, εφαρμόστε με ρολό ή σκληρή βούρτσα το στεγανοποιητικό σταυρωτά

Πώς να στεγανοποιήσω μια ταράτσα με ασφαλτόπανο;

 

Η στεγανοποίηση μιας ταράτσας με ασφαλτόπανο είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια για να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση. Ακολουθείται συνήθως αυτή η διαδικασία:

 1. Προετοιμασία της Επιφάνειας: Καθαρίστε την επιφάνεια της ταράτσας από βρωμιά, σκόνη, και άλλα απορρίμματα. Οποιαδήποτε τρύπα ή ρωγμή πρέπει να επιδιορθωθεί πριν την εφαρμογή του ασφαλτόπανου.
 2. Εφαρμογή Ασταριού ή Primer: Ανάλογα με τον τύπο του ασφαλτόπανου, μπορεί να χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα αστάρι (primer) στην επιφάνεια για να βελτιώσει την πρόσφυση του ασφαλτόπανου.
 3. Θέρμανση και Εφαρμογή του Ασφαλτόπανου: Χρησιμοποιήστε ένα φλόγιστρο για να θερμάνετε το ασφαλτόπανο καθώς το τοποθετείτε στην επιφάνεια. Ξεκινήστε από το κατώτερο σημείο της ταράτσας και προχωρήστε προς τα πάνω, επικαλύπτοντας τις λωρίδες του ασφαλτόπανου κατά περίπου 10 εκατοστά.
 4. Σφράγιση των Αρμών: Βεβαιωθείτε ότι οι άκρες και οι αρμοί του ασφαλτόπανου σφραγίζονται σωστά. Η θερμότητα από το φλόγιστρο θα βοηθήσει το ασφαλτόπανο να συγκολληθεί και να σφραγιστεί σωστά.
 5. Προσοχή στις Λεπτομέρειες: Δώστε προσοχή στις γωνίες, τις υδρορροές, τα σημεία προσάρτησης και άλλα εξέχοντα στοιχεία της ταράτσας. Αυτά τα σημεία απαιτούν προσεκτική εφαρμογή και συχνά επιπλέον υλικό για σωστή στεγανοποίηση.
 6. Επιθεώρηση και Επανεπισκευή: Μετά την εγκατάσταση, επιθεωρήστε την ταράτσα για τυχόν τρύπες ή λάθη στη στεγανοποίηση και επιδιορθώστε τυχόν προβλήματα.
 7. Τελικός Έλεγχος: Κάντε ένα τελικό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι η στεγανοποίηση είναι σωστή σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας.

Σημαντικό: Η εργασία με ασφαλτόπανο και φλόγιστρα απαιτεί προσοχή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Εάν δεν έχετε εμπειρία σε τέτοιου είδους εργασίες, ίσως είναι καλύτερο να αναθέσετε τη δουλειά σε επαγγελματία.

Πώς να στεγανοποιήσω μια ταράτσα με υγρομόνωση;

 

Η στεγανοποίηση ταράτσας με υγρομόνωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει μόνοι σας ή με τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Προετοιμασία της επιφάνειας

Η πρώτη και πιο σημαντική φάση της στεγανοποίησης ταράτσας είναι η προετοιμασία της επιφάνειας. Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή, στεγνή και απαλλαγμένη από ρωγμές ή σκασίματα. Εάν η επιφάνεια είναι βρώμικη ή έχει ρωγμές, πρέπει να καθαριστεί και να επισκευαστεί πριν από την εφαρμογή της στεγανωτικής μεμβράνης.

Για να καθαρίσετε την επιφάνεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφυρί με βούρτσα ή ένα πλυστικό μηχάνημα με ζεστό νερό. Για να επισκευάσετε τις ρωγμές ή τα σκασίματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφραγιστικό κονίαμα.

2. Εφαρμογή της στεγανωτικής μεμβράνης

Η στεγανωτική μεμβράνη είναι το βασικό υλικό για τη στεγανοποίηση της ταράτσας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στεγανωτικών μεμβρανών, όπως:

 • Ασφαλτόπανα: Τα ασφαλτόπανα είναι ένας παραδοσιακός τύπος στεγανωτικής μεμβράνης που είναι κατασκευασμένο από ασφαλτικό υλικό.
 • Ρολά πολυουρεθάνης: Τα ρολά πολυουρεθάνης είναι ένας μοντέρνος τύπος στεγανωτικής μεμβράνης που είναι κατασκευασμένο από πολυουρεθανικό υλικό.
 • Υγρό τσιμέντο: Το υγρό τσιμέντο είναι ένα υλικό που εφαρμόζεται με ρολό ή βούρτσα και δημιουργεί μια στεγανοποιητική μεμβράνη.

Ο τύπος της στεγανωτικής μεμβράνης που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Η στεγανωτική μεμβράνη εφαρμόζεται σε δύο ή περισσότερες στρώσεις, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η πρώτη στρώση εφαρμόζεται με ρολό ή βούρτσα, ενώ η δεύτερη στρώση εφαρμόζεται με ρολό ή σφραγιστικό πιστόλι.

3. Εφαρμογή του τελικού φινιρίσματος

Το τελικό φινίρισμα της ταράτσας είναι προαιρετικό. Εάν θέλετε να προστατεύσετε την επιφάνεια της στεγανωτικής μεμβράνης από την ηλιακή ακτινοβολία και τη φθορά, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα τελικό φινίρισμα από τσιμέντο, βότσαλα ή άλλο υλικό.

Ειδικές οδηγίες για την στεγανοποίηση ταράτσας

 • Εάν η ταράτσα σας είναι παλιά ή έχει υποστεί ζημιές, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια πιο εκτεταμένη προετοιμασία της επιφάνειας.
 • Εάν η ταράτσα σας είναι μεγάλη, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.
 • Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να στεγανοποιήσετε την ταράτσα σας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Συμβουλές για τη διάρκεια ζωής της στεγανοποίησης

Η διάρκεια ζωής της στεγανοποίησης ταράτσας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Ο τύπος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.
 • Η κατάσταση της ταράτσας.
 • Οι καιρικές συνθήκες.

Σε γενικές γραμμές, η στεγανοποίηση ταράτσας πρέπει να γίνεται κάθε 10-15 χρόνια. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της στεγανοποίησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της στεγανοποίησης της ταράτσας σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:

 • Καθαρίστε και ελέγξτε την ταράτσα σας τακτικά για τυχόν σημάδια ζημιών.
 • Επιδιορθώστε αμέσως τυχόν ζημιές που εντοπίσετε.
 • Αποφύγετε να περπατάτε στην ταράτσα όταν είναι βρεγμένη.
 • Προστατέψτε την ταράτσα σας από την ηλιακή ακτινοβολία και τη φθορά με ένα τελικό φινίρισμα.

Η στεγανοποίηση της ταράτσας είναι μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σπιτιού σας από τη διείσδυση της υγρασίας και τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει. Με την κατάλληλη προετοιμασία και εφαρμογή

 Συμπεράσματα

 

Στεγανοποίηση Ταράτσας . Συμπεράσματα
Στεγανοποίηση Ταράτσας


Για τη στεγανοποίηση ταράτσας, οι διαθέσιμες μέθοδοι περιλαμβάνουν την εφαρμογή ειδικών στεγανοποιητικών υλικών, την ανεστραμμένη ή συμβατική μόνωση, και τη θερμομόνωση. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από τις συνθήκες και τις ανάγκες του κτιρίου, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Η ανεστραμμένη μόνωση προσφέρει προστασία στη στεγανοποιητική μεμβράνη από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και τη μηχανική καταπόνηση.

Αυτό μπορεί να επιμηκύνει τη λειτουργική ζωή της μεμβράνης και να προσφέρει μακροχρόνια προστασία. Σημαντικό είναι επίσης να τονιστεί ότι η εγγύηση για μια αποτελεσματική στεγανοποίηση δεν είναι μόνο η ποιότητα της μεμβράνης αλλά και η σωστή εφαρμογή της. 
Η προσεκτική προετοιμασία της επιφάνειας και η εφαρμογή των υλικών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή είναι κρίσιμα βήματα για την επιτυχία της στεγανοποίησης.

Τέλος, η θερμομόνωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του εσωτερικού του κτιρίου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας υγρασίας

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για στεγανοποίηση / μόνωση ταράτσας μέσα από την ιστοσελίδα μας κάνοντας κλικ εδώ 

5/5 - (1 vote)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *