10 Μυστικά για επιτυχημένο marketing στα social media

10 Μυστικά για Επιτυχημένο Marketing στα Social Media

10 Μυστικά για επιτυχημένο marketing στα social media


Εισαγωγή

 

Τα social media αναντίλεκτα αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο marketing για επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Με την υιοθέτηση μιας σωστής στρατηγικής, τα social media μπορούν να βοηθήσουν όλες ανεξαιρέτως επιχειρήσεις  τόσο να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους ( brand name)  όσο και να προσελκύσουν νέα πελατεία και κατά συνέπεια να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.


Κατανοήστε αρχικά το κοινό σας

Η επιτυχία στα social media, έρχεται μόνο αφού πρώτα συνειδητοποιήσετε το ποιοι ακολουθούν τη σελίδα σας και ποιες είναι οι ανάγκες του κοινού σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του κοινού σας. Το τι χρειάζεται αυτό από εσάς και όχι μόνο το τι χρειάζεστε εσείς από αυτό. Υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία όπως το Facebook Insights για να αναλύσετε τα δεδομένα του κοινού σας και να προσαρμόσετε το περιεχόμενό σας ανάλογα.

Η κατανόηση του κοινού σας λοιπόν είναι το θεμέλιο κάθε επιτυχημένης στρατηγικής social media marketing. Πρέπει να γνωρίζετε , μέσω δεδομένων και σίγουρα όχι εμπειρικά ή διαισθητικά ποιοι είναι οι στόχοι σας, τι τους ενδιαφέρει, πώς περνούν τον χρόνο τους στα social media και φυσικά ποια κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν.

Για να μάθετε περισσότερα για το κοινό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής εργαλεία:

 • Δεδομένα από τα κοινωνικά σας δίκτυα: Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το κοινό σας, όπως την ηλικία, το φύλο, τη γεωγραφική θέση και τα ενδιαφέροντα. Ανακαλύψτε τα. Τις περισσότερες φορές θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο μακριά από την πραγματικότητα ήταν το ένστικτο σας.
 • Αναζήτηση: Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στα social media για να μάθετε τι συζητάει το κοινό σας και τι το ενδιαφέρει. Αναζητήστε και θα βρείτε. Αλλά μην μείνετε μόνο στην αυλή σας.
 • Ερωτήσεις: Μπορείτε να θέσετε ερωτήσεις και να τις δημοσιεύσετε στα social media στις σελίδες σας για να μάθετε τι σκέφτεται και τι ζητά από εσάς το κοινό σας.

Από την στιγμή που έχετε μάθει περισσότερα για το κοινό σας, τότε και μόνο τότε, είστε σε θέση να δημιουργήσετε ωφέλιμο και ενδιαφέρον περιεχόμενο για αυτούς άρα και να αναπτύξετε στρατηγικές που  απευθυνθούν σε αυτούς και άρα να υιοθετήσετε τις πρέπουσες τακτικές.

Ερώτημα: Γνωρίζετε ποιοι ακολουθούν τη σελίδα σας στα social media;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το πρώτο βήμα για τη κατανόηση του κοινού σας. Μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες αυτές στα στοιχεία του προφίλ σας στο κοινωνικό δίκτυο.

Παράδειγμα: Ανάλυση δεδομένων από Facebook Insights

Το Facebook Insights παρέχει μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το κοινό σας, όπως την ηλικία, το φύλο, τη γεωγραφική θέση, τα ενδιαφέροντα και τις συμπεριφορές τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε περιεχόμενο και να αναπτύξετε στρατηγικές που θα απευθυνθούν στο κοινό σας.


Συνέπεια στις δημοσιεύσεις που κάνετε στα social media σας.

Social Media Marketing και συνέπειαΗ συνέπεια είναι κλειδί στο social media marketing όπως και σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα εξάλλου. Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο περιεχομένου και προγραμματίστε τακτικές δημοσιεύσεις. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του ενδιαφέροντος του κοινού και ενισχύει την παρουσία σας στα social media.

Η συνέπεια στις δημοσιεύσεις είναι σημαντική για να δημιουργήσετε ένα ενεργό κοινό στα social media. Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν να περιμένουν να δουν νέο περιεχόμενο από εσάς.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να δημοσιεύετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε, ωστόσο, να αυξήσετε τη συχνότητα των δημοσιεύσεων σας καθώς το κοινό σας αυξάνεται και αρχίζει να αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο σας.

Ερώτημα: Πόσο συχνά πρέπει να δημοσιεύετε στα social media;

Η συχνότητα των δημοσιεύσεων θα εξαρτηθεί τόσο από το κοινό σας όσο  και από το είδος του περιεχομένου που δημιουργείτε. Εάν δημιουργείτε πολύπλοκο  ή εξειδικευμένο  περιεχόμενο που απαιτεί εργατοώρες και ιδιαίτερη προσπάθεια μπορεί  , εκ των πραγμάτων και δεδομένου ότι ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός, να χρειαστεί να δημοσιεύετε λιγότερο συχνά. Πρέπει όμως να γίνεται σε τακτική βάση. Το λατρεύουν οι αλγόριθμοι των social media και οι ακόλουθοι σας που ξέρουν πότε να περιμένουν κάτι από εσάς.

Παράδειγμα: Οργάνωση ημερολογίου περιεχομένου

Μπορείτε να οργανώσετε ένα ημερολόγιο περιεχομένου ( content calendar) για να σας βοηθήσει να παραμείνετε συνεπείς στις δημοσιεύσεις σας. Το ημερολόγιο περιεχομένου θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το περιεχόμενο σας εκ των προτέρων και να διασφαλίσετε ότι θα έχετε αρκετό περιεχόμενο για να δημοσιεύσετε και με λίγα λόγια να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή


Ποιοτικό Περιεχόμενο

Ποιοτικό περιεχόμενο και social mediaΈχετε ακούσει την έκφραση ότι το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς ; Αληθεύει. Ισχύει όμως για το ποιοτικό περιεχόμενο που κερδίζει την προσοχή άρα και την αλληλεπίδραση του κοινού. Αξίζει λοιπόν να επενδύσετε χρόνο και χρήμα στη δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο, ενδιαφέροντων άρθρων, και εικόνων που μπορούν να μιλήσουν στην καρδιά των αναγνωστών σας.

Ερώτημα: Τι είδους περιεχόμενο προσελκύει το κοινό;

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι είδους περιεχόμενο προσελκύει το κοινό σας είναι να παρακολουθείτε τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιεχόμενο σας. Δείτε ποιες αναρτήσεις έχουν περισσότερες προβολές, κοινοποιήσεις και σχόλια.

Παράδειγμα: Δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο

Τα εκπαιδευτικά βίντεο είναι ένα δημοφιλές είδος περιεχομένου στα social media. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μοιραστείτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας με το κοινό σας.

Αλληλεπίδραση με το Κοινό

Ανταποκριθείτε εγκαίρως και με ευγένεια στα σχόλια και τα μηνύματα στα social media. Αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για τους ακολούθους σας και βοηθά στην καλλιέργεια μιας θετικής κοινότητας.

Η αλληλεπίδραση με το κοινό σας είναι απαραίτητη για να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και να αυξήσετε την αφοσίωση. Απαντήστε στα σχόλια και τα μηνύματα, συμμετέχετε σε συζητήσεις και οργανώστε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις.

Ερώτημα: Πώς μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με το κοινό σας στα social media;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλληλεπιδράσετε με το κοινό σας στα social media. Μπορείτε να:

 • Απαντήσετε στα σχόλια και τα μηνύματα: Είναι σημαντικό να απαντάτε στα σχόλια και τα μηνύματα του κοινού σας το συντομότερο δυνατό. Αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για αυτό που έχουν να πουν.
 • Συμμετέχετε σε συζητήσεις: Μπορείτε να συμμετέχετε σε συζητήσεις που γίνονται στα social media σχετικά με το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να συνδέεστε με το κοινό σας και να μάθετε περισσότερα για τα ενδιαφέροντά του.
 • Οργανώστε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις: Οι διαγωνισμοί και οι εκδηλώσεις είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αλληλεπιδράσετε με το κοινό σας και να προσελκύσετε νέους πελάτες.

Παράδειγμα: Διαχείριση σχολίων σε ένα post

Εάν κάποιος σχολιάζει ένα post σας, είναι σημαντικό να απαντήσετε στο σχόλιο αυτό το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να απαντήσετε με ένα απλό “Ευχαριστώ!” ή να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το άτομο που σχολίασε.

Χρήση Εικόνων και Βίντεο

Εικόνες και βίντεο στα social mediaΟι εικόνες και τα βίντεο μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αλληλεπίδραση στα social media. Χρησιμοποιήστε προσεκτικά επιλεγμένες εικόνες και δημιουργήστε βίντεο που είναι τόσο ενημερωτικά όσο και διασκεδαστικά.

Οι εικόνες και τα βίντεο είναι πιο ελκυστικά και πιο πιθανό να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού σας από το κείμενο. Χρησιμοποιήστε εικόνες και βίντεο υψηλής ποιότητας που είναι σχετικές με το περιεχόμενο σας.

Ερώτημα: Πώς μπορούν οι εικόνες και τα βίντεο να αυξήσουν την αλληλεπίδραση;

Οι εικόνες και τα βίντεο μπορούν να αυξήσουν την αλληλεπίδραση με το κοινό σας με διάφορους τρόπους. Μπορούν να βοηθήσουν να προσελκύσετε την προσοχή του κοινού σας, να δημιουργήσετε μια πιο οπτική εμπειρία και να κάνετε το περιεχόμενο σας πιο ελκυστικό για κοινοποίηση.

Παράδειγμα: Πριν και μετά τις φωτογραφίες προϊόντων

Οι φωτογραφίες “πριν και μετά” είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε τα αποτελέσματα των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσελκύσετε την προσοχή του κοινού σας και να δημιουργήσετε μια ισχυρή πεποίθηση.

Χρήση Hashtags

Τα σωστά επιλεγμένα hashtags μπορούν να αυξήσουν την ορατότητα των δημοσιεύσεων σας. Αξίζει λοιπόν σίγουρα τον κόπο να κάνετε έρευνα για για να ανακαλύψετε τα πιο δημοφιλή  hashtags που σχετίζονται πάντα με την επιχείρησή και τον κλάδο σας.

Ερώτημα: Ποια hashtags είναι τα πιο αποτελεσματικά για την επιχείρησή σας;

Για να μάθετε ποια hashtags είναι τα πιο αποτελεσματικά για την επιχείρησή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής εργαλεία:

 • Ερευνητικά εργαλεία hashtags: Υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαλεία hashtags που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε hashtags που είναι δημοφιλή και σχετικά με την επιχείρησή σας.
 • Αναζήτηση: Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση στα social media για να δείτε ποια hashtags χρησιμοποιούνται από τους ανταγωνιστές σας και από άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για το κοινό σας.

Παράδειγμα: Ερευνητικά εργαλεία για hashtags

Το Hashtagify είναι ένα ερευνητικό εργαλείο hashtags που σας επιτρέπει να βρείτε hashtags που είναι δημοφιλή και σχετικά με την επιχείρησή σας. Το εργαλείο αυτό σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δημοτικότητα των hashtags, τη συχνότητα χρήσης τους και το κοινό που τα χρησιμοποιεί.

Προώθηση Διαγωνισμών

Social Media Marketing και διαγωνισμοίΟι διαγωνισμοί στα social media μπορούν να αυξήσουν την αλληλεπίδραση και να προσελκύσουν νέο κοινό. Μην διστάσετε να δημιουργήστε διαγωνισμούς με ελκυστικά βραβεία και φυσικά καλέστε το κοινό σας να συμμετέχει σε αυτούς.

Οι διαγωνισμοί είναι ένας διασκεδαστικός και αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την αλληλεπίδραση με το κοινό σας και να προσελκύσετε νέους πελάτες.

Ερώτημα: Έχετε δοκιμάσει ποτέ διαγωνισμό στα social media;

Οι διαγωνισμοί στα social media μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την αλληλεπίδραση με το κοινό σας και να προσελκύσετε νέους πελάτες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε προσεκτικά τον διαγωνισμό σας για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι επιτυχής.

Παράδειγμα: Οργάνωση διαγωνισμού προϊόντος

Μπορείτε να οργανώσετε ένα διαγωνισμό για να δώσετε δώρο κάποιο ή κάποια από τα προϊόντα σας. Αυτό είναι ένας απλός αλλά και ενδεικνυόμενος  τρόπος για να προσελκύσετε νέους πελάτες που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σας .

Στρατηγική Ενσωμάτωσης

Ενσωματώστε τα social media στην γενικότερη στρατηγική μάρκετινγκ της επιχείρησής σας. Συνδυάστε, για παράδειγμα, το email marketing με δημοσιεύσεις στα social media για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Τα social media μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ, αλλά είναι σημαντικό να τα ενσωματώσετε στην γενικότερη στρατηγική μάρκετινγκ της επιχείρησής σας.

Ερώτημα: Πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τα social media στην γενικότερη στρατηγική μάρκετινγκ;

Για να ενσωματώσετε τα social media στην γενικότερη στρατηγική μάρκετινγκ της επιχείρησής σας, πρέπει να καθορίσετε τους στόχους σας, να προσδιορίσετε το κοινό σας και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την επίτευξη των στόχων σας.

Παράδειγμα: Συνδυασμός email marketing και social media

Μπορείτε να συνδυάσετε το email marketing με τα social media για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το email marketing για να ενημερώσετε τους πελάτες σας για τους διαγωνισμούς σας στα social media.

Παρακολούθηση Αποδόσεων. Μην κινείστε στα τυφλά

Social Media AnalyticsΧρησιμοποιήστε εργαλεία ανάλυσης για να κατανοήσετε ποιες δημοσιεύσεις έχουν την καλύτερη απόδοση. Αυτό σας βοηθά όχι μονο να καταλάβετε τι αρέσει στο κοινό σας αλλά κυρίως να προσαρμόσετε τη στρατηγική και τις τακτικές σας αναλόγως. Μην κινείστε στα τυφλά και με μόνο οδηγό την διαίσθηση σας.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις επιδόσεις των εκστρατειών σας στα social media για να βεβαιωθείτε ότι είναι επιτυχείς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία ανάλυσης social media για να παρακολουθείτε στατιστικά στοιχεία όπως οι προβολές, οι κοινοποιήσεις, τα σχόλια και οι κλικ.

Ερώτημα: Ποια στατιστικά στοιχεία πρέπει να παρακολουθείτε;

Τα στατιστικά στοιχεία που πρέπει να παρακολουθείτε θα εξαρτηθούν από τους στόχους σας. Εάν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα στατιστικά στοιχεία των προβολών και των κοινοποιήσεων. Εάν ο στόχος σας είναι να προσελκύσετε νέους πελάτες, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα στατιστικά στοιχεία των κλικ και των πωλήσεων.

Παράδειγμα: Χρήση εργαλείων ανάλυσης social media

Υπάρχουν πολλά εργαλεία ανάλυσης social media διαθέσιμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο όπως το Facebook Insights ή ένα premium εργαλείο όπως το Sprout Social.

Συνεχής Μάθηση και Προσαρμογή

Τα social media είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να μαθαίνετε και να προσαρμόζεστε στις τελευταίες τάσεις. Μπορείτε να διαβάσετε άρθρα, να παρακολουθήσετε διαδικτυακά μαθήματα και να συμμετέχετε σε διαδικτυακά φόρουμ για να μάθετε περισσότερα για τα social media.

Ερώτημα: Πώς μπορείτε να παραμένετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες τάσεις στα social media;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραμένετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες τάσεις στα social media. Μπορείτε να:

 • Διαβάσετε άρθρα και παρακολουθήσετε διαδικτυακά μαθήματα: Υπάρχουν πολλά άρθρα και διαδικτυακά μαθήματα διαθέσιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τα social media.
 • Παρακολουθήστε τα κοινωνικά μέσα των ανταγωνιστών σας: Παρακολουθώντας τα κοινωνικά μέσα των ανταγωνιστών σας, μπορείτε να δείτε τι κάνουν και να πάρετε ιδέες για τις δικές σας εκστρατείες.
 • Συμμετέχετε σε διαδικτυακά φόρουμ: Τα διαδικτυακά φόρουμ είναι ένας καλός τρόπος για να συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του μάρκετινγκ και να μοιραστείτε ιδέες.

10 Μυστικά για επιτυχημένο marketing στα social media. Συμπεράσματα

 

Κλείνοντας, τα social media μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε αυτές τις συμβουλές για να έχετε επιτυχία.

Το τοπίο των social media είναι ευμετάβλητο ειδικά μετά την έλευση της generative ai και εργαλείων όπως το chat gpt και πολλών άλλων . Συνεχίστε να ενημερώνεστε  με τις τάσεις και τις τεχνολογίες συμμετέχοντας σε σεμινάρια και webinars. Μην επαναπεύαστε ιδιαίτερα σε ένα πεδίο τόσο ταχέως μεταβαλλόμενο. Είναι σημαντικό να προσαρμόζεστε  σε όλες τις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας αν δεν θέλετε φυσικά να χάσετε το τρένο της επικοινωνίας που αναντίλεκτα έχουν τα social media ως ατμομηχανή στην σημερινή εποχή.

Μην ξεχάσετε να δείτε περισσότερα μέσα από την ιστοσελίδα μας για Διαχείριση Social Media   και να μάθετε πως μπορούμε να σας συνδράμουμε στην προσπάθεια σας αυτή

 

Rate this post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *